Realisaties

Stedelijk ziekenhuis

In dit project vroeg onze klant om mee te helpen de Hvac installatie op punt te stellen dit van a tot z .

  • Kabels trekken
  • Borden voorzien
  • Borden, luchtgroepen,regelmateriaal aansluiten
  • Lucht afregelen
  • Fouten opsporen
  • ...

 

De nieuwe ziekenhuisvleugel die in september 2011 in gebruik genomen wordt, kadert in het masterplan infrastructuur dat voor het OCMW (ook aanwezig op de site) en het Stedelijk Ziekenhuis Roeselare in 2008 werd uitgewerkt en is slechts een eerste stap in een groter geheel aan infrastructuurwerken die de komende jaren op stapel staan.

De nieuwe ziekenhuisvleugel is 11.000 m². Behalve de kelder die faciliteiten biedt voor medewerkers (kleedkamers, douches, toiletten, enz.), telt deze nieuwe vleugel drie verdiepingen van 2.200 m² elk. Op het gelijkvloers komt de nieuwe psychiatrie en – tijdelijk met het oog op de renovatie van de materniteit in 2012 – een nieuw verloskwartier. Op de eerste verdieping komt een nieuwe revalidatie-unit en een verpleegeenheid voor heelkunde patiënten. Op de tweede verdieping komen de sp-revalidatiediensten, nu te Kortemark. Op de derde verdieping komen twee extra OK-zalen, een nieuwe CSA (sterilisatie) en de nieuwe pediatrie. Bovenop X3 worden de nieuwe technische installaties van het ziekenhuis voorzien: verwarming, koeling, elektriciteit, ICTservers, medische gassen, enz. Alles in acht genomen, zullen 148 bedden worden ondergebracht in deze nieuwe vleugel. De totale oppervlakte van het ziekenhuis komt na de ingebruikname op 37.700 m².

Het gebouw is grotendeels prefab: buitenmuren, vloeren, technische kokers, lift- en trappenkokers werden door vrachtwagens kant-en-klaar aangevoerd. De binnenindeling – kamers, gangen, e.d. – staat "los" van de basisstructuur van het gebouw; ervaring leert dat binnenindelingen in ziekenhuizen moeten kunnen worden aangepast in functie van zich snel wijzigende noden.

De keuze voor prefab is ook ingegeven door deadlines: de eerste steen van deze nieuwe ziekenhuisvleugel werd in september 2010 gelegd, tegen het einde van de zomer 2011 dienen de eerste verpleegeenheden ingehuisd. Eind 2011 is alles afgerond.

Dat de timing waarin de nieuwe ziekenhuisvleugel opgetrokken werd een huzarenstukje is, bewijzen volgende cijfers:
1. 16.000 m³ grond – meer dan 1000 vrachtwagens – werd afgegraven
2. 63.500 m³ beton werd gestort
3. 760 ton staal werd gebruikt
4. 6.200 m² isolatie werd geplaatst
5. 1.840 m² wandpanelen in architectonisch beton en 138 witte sierkolommen werden op de buitengevel aangebracht
6. 900 meter leidingen werden voorzien om regenwater van het dak op te vangen; 180 m³ buffercapaciteit is aanwezig om deze hoeveelheden op te slaan
7. 1.200 m² glas werd geplaatst
8. Binnenin 227 km elektrische leidingen, 2.700 meter kabelgoten, 15 km leidingen voor verwarming, verluchting en koeling, 14 km sanitaire leidingen en 7 km leidingen voor medische gassen. Ook zijn er 5.750 m² gipskartonwanden en 930 binnendeuren. Finaal komt er 11.800 m² afwerking op de wanden en plafonds: polyestervlies, verfwerk, enz.

De nieuwe ziekenhuisvleugel bevat een aantal technieken die met het oog op duurzame energiewinning een belangrijke meerwaarde betekenen. In deze gaat het niet alleen over een gedegen isolatie, het zogenaamde passieve aspect van energiezuinig bouwen, maar ook over een actief ingrijpen om minder energie te verbruiken:
1. Ongeveer 20 km leiding zorgt voor een systeem van warmte/koude opslag in de bodem: met behulp van een warmtepomp wordt in de zomer koelte en in de winter warmte uit de grond gehaald.
2. Een "gebouwbeheerssysteem" zorgt voor een actieve energiebeheersing binnenin: verlichting wordt gestuurd in functie van de bezetting van de ruimte en het moment van de dag, verwarming en verluchting worden gestuurd in functie van de buitentemperatuur en het feit of de buitenramen open of dicht zijn.
3. Zonnewering voorkomt nodeloze warmte binnenin die daarna opnieuw moet afgekoeld worden.

De verhuis van een aantal diensten naar de nieuwe ziekenhuisvleugel doet in het ziekenhuis opportuniteiten ontstaan voor nieuwe initiatieven. Plannen voor een volledige renovatie van de materniteit – ook: het moederhuis – zijn klaar; de werken vangen aan in 2012. Een herinrichting van het onthaal,een uitbreiding van het dagziekenhuis, upgrades van verpleegeenheden, uitbreiding van consultaties en een verdere uitbouw van de medisch-technische diensten zitten in de pijplijn.

HVAC staat voor Heating Ventilation Air Conditioning, en dus voor de drie deelgebieden :

- Verwarming,
- Koeling en Air conditioning,
- Ventilatie.

Soms gebruikt men de term om luchtbehandeling in kantoorgebouwen aan te duiden. Dit gebeurt met luchtbehandelingskasten. Dit zijn eigenlijk afgesloten ruimtes met daarin een of meerdere ventilatoren die lucht van buiten een gebouw aanzuigen om die lucht dan geconditioneerd, middels een kanalensysteem, door het gebouw te verspreiden. Geconditioneerd wil zeggen: verwarmd, gekoeld of be- of ontvochtigd. Om overdruk in die ruimtes te voorkomen wordt, indien gewenst, lucht ook weer afgezogen en naar buiten afgevoerd.

Overzicht hvac projecten