Realisaties

KBC Arteveldetoren

De Arteveldetoren (officieel: KBC Arteveldetoren) is een kantoorgebouw in de stad Gent. De toren is met zijn 118,5 meter meteen het hoogste gebouw van Gent en het hoogste kantoorgebouw van het vlaamse Gewest. Hij wordt de regionale hoofdzetel van de bankverzekeraar KBC. De eerste spadesteek kwam er in maart 2010, het hoogste punt werd begin juli 2011 bereikt. Het gebouw werd officieel ingehuldigd op 20 april 2012.

Naam

De projectontwikkelaar gaf het bouwsel de (tijdelijke) naam MG-toren mee. Deze letters verwezen naar initialen van de voornamen van de twee kinderen, Margaux en Guillaume, van de projectontwikkelaar. In december 2010 kreeg de toren haar definitieve naam, KBC Arteveldetoren. Enerzijds refererend naar KBC, de bank die de toren zal betrekken, anderzijds naar de historische Gentse figuur Jacob van Artevelde. De naam is het resultaat van een personeelsraadpleging. De door de directie geselecteerde naam "Arteveldetoren" werd door verschillende mensen voorgesteld, waardoor men de ondeelbare prijs (een ballonvlucht) door het lot liet toewijzen aan Paul Aelbrecht.

Kantoren

De Arteveldetoren is de symbolische toegangspoort van het nieuwe stadsproject The Loop (die de locatie van het oude vliegveld Sint-Denijs-Westrem moet omvormen tot een bruisend stadsdeel).
Hij staat in de Gentse deelgemeente  Sint-Denijs-Westrem, nabij de afrit van de E40, de B402, de Kortrijksesteenweg en het beurscomplex Flanders Expo.

De opdrachtgevers zijn de nv Stasimo en De Paepe Group en de architecten zijn Jaspers-Eyers & Partners uit Brussel. De toren is 118,5 meter hoog en telt 27 verdiepingen, goed voor 20.800 vierkante meter kantoor. De bankverzekeraar KBC centraliseert er zijn diensten die voorheen verspreid in Gent gevestigd waren: Kouterdreef, Kortrijksesteenweg, Bellevue, Zuiderpoort en Vormingscentrum Merelbeke. De vestiging op de Kouter blijft bestaan.

 

 

HVAC staat voor Heating Ventilation Air Conditioning, en dus voor de drie deelgebieden :

- Verwarming,
- Koeling en Air conditioning,
- Ventilatie.

Soms gebruikt men de term om luchtbehandeling in kantoorgebouwen aan te duiden. Dit gebeurt met luchtbehandelingskasten. Dit zijn eigenlijk afgesloten ruimtes met daarin een of meerdere ventilatoren die lucht van buiten een gebouw aanzuigen om die lucht dan geconditioneerd, middels een kanalensysteem, door het gebouw te verspreiden. Geconditioneerd wil zeggen: verwarmd, gekoeld of be- of ontvochtigd. Om overdruk in die ruimtes te voorkomen wordt, indien gewenst, lucht ook weer afgezogen en naar buiten afgevoerd.

Overzicht hvac projecten