Realisaties

Jan Palfijn

Momenteel zijn we werkzaam in het project van Jan Palfijn.
Dit voor het aansluiten van regelmateriaal en het bekabelen van elektriciteitsborden.

Concept van het project

Het ziekenhuisgebouw op de site van het AZ Jan Palfijn wordt zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde verbouwd en uitgebreid.

De typische betonarchitectuur uit de jaren 70 kenmerkt het bestaande gebouw. Daardoor vertoont de gevel van geprefabriceerde zelfdragende betonpanelen sterke tekenen van verwering en is ze toe aan een opknapbeurt. Ook de waterdichtheid en de gevelisolatie zijn ontoereikend volgens huidige normen en worden aangepakt.

Het gebouw wordt als het ware ingepakt door een isolatieschil met aluminium bekleding. Dit brengt lichtheid boven de massieve blauwe hardstenen sokkel, die op vraag van de opdrachtgever werd behouden. Het materiaalgebruik en de vloeiende lijn van het inpakken brengen een zekere dynamiek in het gebouw die versterkt wordt door zonnewerende luifels en uitkragende sierdorpels.

De interne renovatie is gebaseerd op een totaalconcept. Zo worden de verschillende afdelingen volledig gereorganiseerd om het ziekenhuis overzichtelijk en patiëntvriendelijk te maken. Om toegankelijkheid en zichtbaarheid te verhogen, werd de inkom herbedacht en verplaatst naar het centrale gedeelte.

Ook de technieken krijgen een nieuwe plaats. Ze verhuizen van het voormalige stookgebouw naar doorlopende ruimtes bovenop het ziekenhuis. Zo voldoet elke ruimte aan de hedendaagse ventilatienormen. Het stookgebouw wordt omgevormd tot een ziekenhuisrestaurant midden in het groen.

Het is een hele eer om een deel uit te maken van dit enorme project. De samenvloeiing van verschillende hedendaagse en technologisch hoogstaande technieken zorgen ervoor dat dit ziekenhuis één van de modernste ziekenhuizen van het land zal worden.

Informatie over de werf
Bezoek ook even de website: http://www.janpalfijn.be/

Opdrachtgever AZ Jan Palfijn Gent
Ligging Henri Dunantlaan, Gent
Functie ziekenhuis
Oppervlakte 50,000 m²
Bouwvergunning 2011
Realisatie

2012-2014

HVAC staat voor Heating Ventilation Air Conditioning, en dus voor de drie deelgebieden :

- Verwarming,
- Koeling en Air conditioning,
- Ventilatie.

Soms gebruikt men de term om luchtbehandeling in kantoorgebouwen aan te duiden. Dit gebeurt met luchtbehandelingskasten. Dit zijn eigenlijk afgesloten ruimtes met daarin een of meerdere ventilatoren die lucht van buiten een gebouw aanzuigen om die lucht dan geconditioneerd, middels een kanalensysteem, door het gebouw te verspreiden. Geconditioneerd wil zeggen: verwarmd, gekoeld of be- of ontvochtigd. Om overdruk in die ruimtes te voorkomen wordt, indien gewenst, lucht ook weer afgezogen en naar buiten afgevoerd.

Overzicht hvac projecten